Domowy wyrób miodów pitnych
MIODY PITNE KORZENNO-ZIOŁOWE
Dodając
do brzeczki naturalnego miodu (przeważnie czwór-niaka lub
trójniaka) odpowiedniej zaprawy, tj. chmielu, korzeni lub
ziół można otrzymać miód pitny tzw. zaprawiony, mniej lub
więcej aromatyczny, o specyficznym zapachu i smaku. Poniżej
podane jest kilka starych, wypróbowanych przepisów na miody
chmielowe i korzenno-ziołowe. Kto lubi w miodzie pitnym
silnie uwydatniony smak korzenny, może nieco zwiększyć ilość
podanych w przepisach korzeni i ziół (w granicach od 1/2
do 2 razy).
Miód pitny zaprawiony, tzw. Korzenny
Skład brzeczki na 10 l
1. Miód pszczeli (patoka) 2,5
l
2. Woda 7,5 "
3. Chmiel 5-6 g
4. Kwiat muszkatołowy 0,5-l g
5. Imbir 0,5-l g
6. Cynamon 0,5-l g
7. Goździki 2-3 sztuki
8. Kwas cytrynowy - 35 g
9. Pieprz l-2 ziarnka
10. Pożywka dla drożdży - 5 g
fosforanu amonowego
Razem 10,0 l
Miód pitny zaprawiony, tzw. Ruski
Skład brzeczki jest taki sam, jak podano
w poprzednim przepisie z tym, że zamiast cynamonu, goździków
i jałowca bierze się: 50 g czarnych porzeczek oraz 1/2 g
korzenia waleriany (kozłka lekarskiego).
Miód pitny zaprawiony, tzw. Dębniak
lub Miód obozowy
Skład brzeczki na 10 l
1. Miód pszczeli (patoka) 2,5
l
2. Woda 7,5l
3. Chmiel 5-6 g
4. Cynamon l-2 g
5. Goździki 0,5 g (5-6 szt.)
6. Jagody suszone jałowca - 5
g
7. Kwas cytrynowy - 35 g
8. Pożywka dla drożdży - 5 g fosforanu
amonowego
Razem 10,0 l
Miód pitny zaprawiony, tzw. Litewski
Skład brzeczki na 10 l
1. Miód pszczeli (patoka) 2,5
l
2. Woda 7,5 l
3. Jagody jałowca suszone - 10
g
4. Kwiat bzu czarnego - 5 g
5. Kwas cytrynowy - 35 g
6. Pożywka dla drożdży - 5 g fosforanu
amonowego
Razem 10,0 l
Miód pitny zaprawiony, tzw. Bernardyński
Skład brzeczki na 10 l
1. Miód pszczeli (patoka) 3,3
l
2. Woda 6,7 "
3. Chmiel - 2-3 g
4. Korzeń fiołkowy - 0,5 g
5. Konfitura z róży 2-3 g lub
dwie krople olejku różanego rozpuszczonego w pięciu ml spirytusu
6. Kwas cytrynowy - 40 g
7. Pożywka dla drożdży - 4,5 fosforanu
amonowego
Razem 10,0 l
Miód pitny zaprawiony, tzw. Kapucyński
Skład brzeczki na 10 l
1. Miód pszczeli (patoka) 5,0
l
2. Woda 5,0 "
3. Chmiel - 5 g
4. Imbir - l g
5. Cynamon - l g
6. Wanilia - ll\ do ł/2 laseczki
(strąka)
7. Kwas cytrynowy - 40 g
8. Pożywka dla drożdży - 4 g fosforanu
amonowego
Razem 10,0 l
Miody uzyskane wg przepisów 73 do 76 są
to miody wytrawne korzenne, sporządzone na brzeczce czwórniaka;
miód Bernardyński jest to miód półsłodki, sporządzony na
brzeczce trójniaka; miód Kapucyński jest to miód słodki,
sporządzony na brzeczce dwójniaka, a więc wymagający kilkuletniego
dojrzewania.
|