Katalogi branżowe
• Producenci sprzętu
• Producenci miodu
• Producenci węzy
• Gospodarstwa
  pasieczne
• Apiterapia
• Preparaty dla pszczół
• Sklepy pszczelarskie
• Hodowle pszczół
• Rośliny pszczelarskie
• Apiturystyka

Rejestracja GRATIS
ule drewniane producent
Giełda ofert B2B
Dodaj:
• ofertę bezpłatną
• ofertę płatną

Przeglądaj oferty:
• oferty z Polski
• z krajów byłego ZSRR
• z pozostałych krajów

Organizacje
i Instytucje
• Związki pszczelarzy
• Koła pszczelarzy
• Placówki naukowe
• Muzea
• Wydawnictwa

Księga gości

zobacz księgę gości
dopisz się

Inne strony w sieci

Miody pitne - receptury na miody korzenno-ziołowe

Domowy wyrób miodów pitnych

 
 
 
 

Miody pitne - co to jest i jakie są rodzaje
Co powinniśmy wiedzieć o miodzie
Wyrób miodów pitnych
  receptury na miody pitne naturalne
  receptury na miody pitne korzenno- ziołowe

Miody pitne owocowe.

 

MIODY PITNE KORZENNO-ZIOŁOWE

Dodając do brzeczki naturalnego miodu (przeważnie czwór-niaka lub trójniaka) odpowiedniej zaprawy, tj. chmielu, korzeni lub ziół można otrzymać miód pitny tzw. zaprawiony, mniej lub więcej aromatyczny, o specyficznym zapachu i smaku. Poniżej podane jest kilka starych, wypróbowanych przepisów na miody chmielowe i korzenno-ziołowe. Kto lubi w miodzie pitnym silnie uwydatniony smak korzenny, może nieco zwiększyć ilość podanych w przepisach korzeni i ziół (w granicach od 1/2 do 2 razy).

Miód pitny zaprawiony, tzw. Korzenny

Skład brzeczki na 10 l

1. Miód pszczeli (patoka) 2,5 l

2. Woda 7,5 "

3. Chmiel 5-6 g

4. Kwiat muszkatołowy 0,5-l g

5. Imbir 0,5-l g

6. Cynamon 0,5-l g

7. Goździki 2-3 sztuki

8. Kwas cytrynowy - 35 g

9. Pieprz l-2 ziarnka

10. Pożywka dla drożdży - 5 g fosforanu amonowego

Razem 10,0 l

 

Miód pitny zaprawiony, tzw. Ruski

Skład brzeczki jest taki sam, jak podano w poprzednim przepisie z tym, że zamiast cynamonu, goździków i jałowca bierze się: 50 g czarnych porzeczek oraz 1/2 g korzenia waleriany (kozłka lekarskiego).

 

Miód pitny zaprawiony, tzw. Dębniak lub Miód obozowy

Skład brzeczki na 10 l

1. Miód pszczeli (patoka) 2,5 l

2. Woda 7,5l

3. Chmiel 5-6 g

4. Cynamon l-2 g

5. Goździki 0,5 g (5-6 szt.)

6. Jagody suszone jałowca - 5 g

7. Kwas cytrynowy - 35 g

8. Pożywka dla drożdży - 5 g fosforanu amonowego

Razem 10,0 l

 

Miód pitny zaprawiony, tzw. Litewski

Skład brzeczki na 10 l

1. Miód pszczeli (patoka) 2,5 l

2. Woda 7,5 l

3. Jagody jałowca suszone - 10 g

4. Kwiat bzu czarnego - 5 g

5. Kwas cytrynowy - 35 g

6. Pożywka dla drożdży - 5 g fosforanu amonowego

Razem 10,0 l

 

Miód pitny zaprawiony, tzw. Bernardyński

Skład brzeczki na 10 l

1. Miód pszczeli (patoka) 3,3 l

2. Woda 6,7 "

3. Chmiel - 2-3 g

4. Korzeń fiołkowy - 0,5 g

5. Konfitura z róży 2-3 g lub dwie krople olejku różanego rozpuszczonego w pięciu ml spirytusu

6. Kwas cytrynowy - 40 g

7. Pożywka dla drożdży - 4,5 fosforanu amonowego

Razem 10,0 l

 

Miód pitny zaprawiony, tzw. Kapucyński

Skład brzeczki na 10 l

1. Miód pszczeli (patoka) 5,0 l

2. Woda 5,0 "

3. Chmiel - 5 g

4. Imbir - l g

5. Cynamon - l g

6. Wanilia - ll\ do ł/2 laseczki (strąka)

7. Kwas cytrynowy - 40 g

8. Pożywka dla drożdży - 4 g fosforanu amonowego

Razem 10,0 l

 

Miody uzyskane wg przepisów 73 do 76 są to miody wytrawne korzenne, sporządzone na brzeczce czwórniaka; miód Bernardyński jest to miód półsłodki, sporządzony na brzeczce trójniaka; miód Kapucyński jest to miód słodki, sporządzony na brzeczce dwójniaka, a więc wymagający kilkuletniego dojrzewania.

ule drewniane producent

Galeria foto

galeria główna

Najnowsze galerie:
kwitnienie akacji
mniszek
wiosenne pożytki
krokusy
3-4 maja w Oleśnicy
pszczoły i przebiśniegi
rośliny miododajne
słoneczniki
pszczoły i onentki
zdjęcia Jerzego Jóźwika
nawłoć
pozostale ...

Giełda internetowa

Produkty pszczele
Matki pszczele, odkłady, rodziny, rójki
Sprzęt pasieczny, usługi
Pozostałe ogłoszenia
Dodaj własne
ogłoszenie

Dla każdego

o miodzie

apiterapia
kuchnia miodowa
miody pitne
słowniczek

Vademecum pszczelarza

Początkujący pszczelarz

Pytania i odpowiedzi
rośliny miododajne
z historii pszczelarstwa
literatura
przepisy prawne
pszczelarstwo w sieci
badania naukowe
marketing i pszczoły

Subskrypcja

Jeżeli chcesz otrzymywac informację o nowościach wpisz swój mail i naciśnij OK

Do góry | O nas |   Reklama u nas | Kontakt z nami | Napisz do nas | Prywatność| Strona główna
2001-2003 (c) intermania.pl